استخراج کانی های باارزش از دل زمین : تعیین ماهیت مواد معدنی
آزمایشگاه تعیین ماهیت مواد معدنی و مصالح ساختمانی ، مکانی است که در آن به بررسی و آنالیز ترکیبات شیمیایی و خواص فیزیکی انواع مختلف مواد معدنی مانند سنگها، کانیها، خاکها و رسوبات پرداخته میشود. این آزمایشگاه تعیین ماهیت مواد معدنی و مصالح ساختمانی نقشی حیاتی در شناسایی و دستهبندی مواد معدنی، ارزیابی پتانسیل اقتصادی آنها و کنترل کیفیت مواد اولیه معدنی در صنایع مختلف ایفا میکنند.
شناسایی انواع ترکیبات انواع سنگ ها، کانی ها و مواد معدنی به عنوان یک بسته شناسایی مواد از طریق انجام آنالیزهای گوناگون بر روی نمونه درخواستی انجام می شود. آنالیزها به صورت کمی و کیفی هستند. در طی بررسی ها خواص ظاهری، فیزیکی وشیمیایی سنگ ها از طریق روش های گوناگونی همچون XRD، XRF، SEM ،ICP و آنالیزهای فیزیک و حرارتی مطالعه می شود. در نتیجه نه تنها جنس و ترکیب شیمیایی سنگ بلکه مجموعه ای از خواص آنها حاصل می شود. این امر در مهامکس با استفاده از پیشرفته ترین و دقیق ترین تجهیزات و با بالاترین کیفیت انجام می گردد.
شناسایی ترکیبات انواع سنگ ها، کانی ها و مواد معدنی
آنالیز و شناسایی مواد معدنی، یکی از مهمترین شاخه های علم مواد به شمار می رود. بیش از 4000 ماده معدنی در پوسته زمین شناخته شده اند. تقریبا تمام پوسته زمین (98.5?) از هشت عنصر آلومینیوم، اکسیژن، سیلیکون، کلسیم، آهن، سدیم، پتاسیم و منیزیم تشکیل شده است. هر محصولی که تولید می شود نیاز به مواد اولیه دارد. این مواد اولیه شامل عناصری هستند که از زمین تامین می شود. به منظور شناسایی این عناصر، نیاز است که آنالیزهای مربوط به شناسایی عناصر انجام گیرد تا بتوان به صورت مختصر اطلاعاتی در خصوص مواد معدنی و خواص ای که می توانند مورد بررسی قرار گیرند، بدست آورد.
ماده معدنی یا کانی
کانی، مادهای طبیعی، غیر آلی، جامد و بلوری است که ترکیب شیمیایی تقریبا ثابتی داشته و در پوسته زمین وجود دارد. کانی دارای فرمول شیمیایی و ساختمان اتمی مشخص است. کوچکترین جزء از یک ماده معدنی است. به علت ویژگیهای منحصر به فردی که دارد، باعث متفاوت شدن هر ماده معدنی از دیگر مواد معدنی می شود. این ویژگی های منحصر به فرد همان ساختار اتمی و نوع ترکیب مولکولی یا شیمیایی مربوط به هر کانی است. نکته مهمی که درباره غیر آلی بودن مواد معدنی وجود دارد این است که مواد معدنی از بقایای موجودات زنده تشکیل نمی شوند، در حالی که مواد آلی مانند پروتئین، کربوهیدرات و روغن توسط موجودات زنده ساخته می شوند. از مهمترین ویژگی های کانی میتوان به موارد زیر اشاره نمود.
اکتشاف و استخراج کانی ها
کشف و یافتن مواد معدنی، در واقع فرآیند جستجو برای پیدا کردن مکان حضور کانی مورد نظر در سنگهای یک منطقه است. این فرآیند، ابتدا با جمعآوری اطلاعات زمینشناسی از نواحی مختلف منطقه و سپس تعمیم اطلاعات به نواحی بزرگتر انجام میشود. هدف از جمع آوری اطلاعات بدست آوردن یک تصویر کلی از وضعیت زمینشناسی منطقه و کانیهای احتمالی موجود در آن است.
به طور کلی، مراحل اکتشاف کانیها به ترتیب زیر انجام می شوند.
- مطالعات تئوری
- برداشت زمینشناسی
- برداشت نمونه خاک/رسوبات و انجام مطالعات ژئوفیزیک سطحی
- حفاری اولیه
- حفاری پیشرفته
- مطالعات تفصیلی و تحقیقات زمینشناسی
- استخراج